Банско се връща на имотната писта1

Банско се връща на имотната писта

Пазарът на недвижими имоти в Банско започна да се възстановява от срива през 2012 г. От две-три години сделките в най-големия български ски курорт се увеличават като брой, пазарът е оживен, преобладават български купувачи. Вече се наблюдава и ръст в средните цени, които бяха паднали до нива от около 350 евро на кв.м.

По данни на Агенцията по вписванията за деветмесечието на 2019 г. продажбите в община Разлог, към която е Банско, се увеличават с около 3.4% спрямо същия период на предходната - от 1215 на 1256. За сравнение, през 2017 г. те са били едва 1059.

Предлагането на качествени имоти се изчерпва

"През 2019 г. по предварителни данни ще имаме около 10% ръст в цените на база на реално сключени сделки", твърдят от голяма агенция за недвижими имоти. Обясняват го с нарастващото търсене и с изчерпващото се предлагане на качествени имоти заради фактическата липса на ново строителство в курортното градче. "Необходимо е обаче още време, докато се абсорбира съществуващото предлагане от годините на големия строителен бум", смятат те.

"Предлагането все още надвишава търсенето, което на практика обезсмисля инвестиционните намерения за ново строителство. Затова вторичният пазар е най-атрактивен и интересен в момента", потвърждават и от друга агенция.

„В някои части на Банско напълно завършени сгради и дори цели комплекси стоят празни от години“, описва картината Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo Finest Estates. За да бъдат размразени обаче, не е достатъчно в постройка от 30-40 апартамента да бъдат продадени пет-шест, тъй като в някои отношения поддръжката обхваща цялата сграда, обясняват от агенцията.

Около 400 евро средна цена

Средната цена на реализираните продажби в Банско за деветмесечието на 2019 г. за първи път след 2012 г. достига около 400 евро на кв.м. За последното тримесечие тя дори е 415 евро на квадратен метър. А през всяко тримесечие на 2019 г. цените са по-високи от тези през предходните две, сочат данните на голяма агенция за недвижими имоти. Според Luximmo Finest Estates средната продажна цена в Банско е около 450 евро за квадратен метър, което е леко над нивата от последните години.

Димитър Джибин, регионален мениджър на Luximmo за област Благоевград, твърди, че цените се увеличават за добре поддържани имоти в затворени комплекси, които работят целогодишно. Това са и най-търсените видове собственост на пазара, казва той пред в. "Струма". От друга агенция смятат, че имотният пазар в Банско за последните девет месеца е стабилен и без особени изменения в ценовия диапазон. Цените на апартаментите се движат в раниците 400-500 евро на кв.м. Търговските площи се продават на цени от от 600 до 1000 евро на кв.м според местоположението им. Земеделските терени са между 15 и 25 евро на кв.м, а средната цена на парцелите е 75 евро на кв.м.

През 2019 г. в Банско са активни всички сегменти на пазара. Има търсене и на евтини студиа, често в по-отдалечени райони, и на среден клас жилища - обзаведени и близо до ски лифта, и на апартаменти в топ ваканционните комплекси, чиито цени често достигат и дори надвишават 750-800 евро на кв.м. Жилища може да бъдат намерени и за около 200-220 евро на кв.м, но извън Банско, в прилежащите курортни зони, около голф игрището или към Разлог.

Най-масовите сделки са на цени между 350 и 450 евро кв.м и това са най-вече обзаведени двустайни апартаменти в добре работещи комплекси. Купувачите - предимно българи До 2016 г. активна група купувачи в Банско и региона бяха британците. След тяхното изтегляне от пазара ги заместиха българските купувачи, разказва Невена Стоянова от Luximmo Finest Estates. Обяснението им е, че значителното намаление на цените прави имотите достъпни. Търсят ги хора, които искат втори дом в планината или защита на спестяванията си.

От друга агенция потвърждават, че около 50% от покупките през последните години се реализират от българи. А картината на чуждестранните купувачи е много пъстра - британци, гърци, сърби, македонци, руснаци, украинци. Анализатори добавят, че в последно време огледи, а и сделки извършват също така граждани на Израел и Кувейт.

Димитър Джибин наблюдава през 2019 г. повишаване в броя на сделките с чужди граждани в сравнение с предходната година. А и все повече българи купуват апартаменти в Банско с цел инвестиция - заради ниските цени и нулевия риск от загуби при сделка на тези ценови нива.

Оживление и при наемите

Покупката на имот в Банско се превръща в потенциал за рента. Според голяма агенция за недвижими имоти това е и обяснението за нарасналия интерес към комплексите от затворен тип - с басейни, СПА, зелени площи и атракции. От друга агенция добавят, че Банско е в полезрението на т.нар. дигитални номади като място, на което водят интересен живот, общуват, забавляват се и срещат нови приятели.

Оптимизъм за бъдещето

Брокерите говорят с оптимизъм за бъдещето на имотния пазар в Банско. Популярността на курорта нарасна след домакинството на световното първенство по ски. Той е на удобна локация. Условията за ски и хотелите са добри. Инфраструктурата се подобрява. Сезонът е дълъг. И най-вече наред със зимния туризъм в Банско се развива и летният.