България с две позиции напред в класация на Световния икономически форум1

България с две позиции напред в класация на Световния икономически форум

България се изкачва с две позиции напред в класацията за конкурентоспособност на страните, изготвяна ежегодно от Световния икономически форум. Страната ни вече е на 49-о място от 141 държави, съобщи за „Хоризонт“ Мария Прохаска от Центъра за икономическо развитие, който е официалният партньор на класацията за нашата страна. По думите на Прохаска у нас има много положителни елементи: "Изкачването на България в класацията - това е знак за напредък на икономиката, сравнявана сама със себе си. Това се вижда най-добре като погледнем дали има подобрение на оценките при почти всички фактори на конкурентноспособността.

Те са общо 12, което значи, че България сравнително балансирано и хармонично се движи напред в световната класация. Може би най-забележително е подобрението в областта на институциите, в областта на инфраструктурата, в степента на развитие на пазара на труда както и способността на икономиката да създава и прилага иновации." Но остават и проблеми, трупани с години. „Например по показателя „лесно наемане на квалифицирани работници“ България е чак на 116-о място. В същото време по качеството на професионалното обучение страната ни заема 92-ро място. Ето го недостигът на редица професии, специалности и така нататък. А по уменията на завършващите образование - 87-о място“, каза тя.

Сингапур, Съединените щати и Хонконг са първите три държави в класацията, която сравнява конкурентоспособността на икономиките за миналата година. Тъй като това е класация за 2018 година, невижданите досега протести в Хонконг не са отразени при оценяването на административния регион, обясни за предаването „12+3“ Мария Прохаска и поясни, че има и показатели, в които позицията на България се влошава: „Когато говорим за места в класация от общо 141 страни, класации от порядъка след 90-о място, да не говорим след стотното, това продължават да бъдат сериозни проблеми, независимо от плавното подобрение.

България има такива показатели. Един пример е надеждността на услугите на полицията, проблемите с организираната престъпност, защитата на интелектуалната собственост, както и необходимостта от дългосрочна визия и предвидимост на икономическата политика на правителството“. Германия губи позиции в класацията най-вече заради влошаване на показатели в сферата на конкурентоспособността, обясни Прохаска. Търговските войни между САЩ и Китай и между ЕС и САЩ оставят усещане за по-голяма несигурност сред бизнеса навсякъде по света.