Суперяхти и слабо изкуство - как Миконос стана парти дестинация за свръхбогатите1

Суперяхти и слабо изкуство - как Миконос стана парти дестинация за свръхбогатите

Докато България опитва да промени представата на чуждите туристи за себе си и да привлича по-платежоспособните от тях, примерът на един гръцки остров показва как притокът на милиардери може да превърне и най-романтичното кътче в средище на абсурдния лукс.

Пясъчната ивица на югозападния бряг на гръцкия остров Миконос не е обикновен плаж - тук може да видите чанта за 10 хил. евро или да купите образец на графити - изкуство за 250 хил. Става дума за курорта "Намос", където летуват Кейт Мос, Линдзи Лоън, Уейн Руни или Юсейн Болт, започва репортаж на британския "Гардиън". Кореспондентът на изданието разказва, че вместо рибарско селище, каквото е било в миналото, местността днес е парти - клуб за свръхбогатите. Хората идват тук не за да си купят местни сувенири или занаятчийски изделия, а за да парадират с богатството си и да привличат внимание, се казва още в публикацията. Място за вечеря в ресторанта се запазва седмица по-рано, където порцията лаврак излиза 200 евро. В бара млади и стари танцуват по масите в ритъма на аренби, а охранители в черни шорти и фланелки имат задачата, да не пускат непоканените. Започне ли нощното парти сметките от по 50 или 100 хил. евро не са нещо необикновено, свидетелстват самите охранители, които си осигуряват летни доходи на Миконос сезон след сезон. Сред забавляващите се е 22-годишна австралийска ютюб инфлуенсърка, която си е спечелила над 1.4 млн. последователи с плажни снимки. На масата й са наредени 34 бутилки шампанско "Вдовицата Клико" по 1000 евро едната.

Туристите започват да откриват Миконос през 20-те години на 20 в., когато археолози и иманяри го използват за база напът за античните руини на съседния остров Делос. През 60-те бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди го посещава с втория си съпруг - гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. Следват Грейс Кели, Бриджит Бардо и София Лорен. Както обикновено се случва, появят ли се звездите, супербогаташите ги следват. Заливът Псару, където днес е изграден курортният комплекс, се слави с дълбокото си пристанище, защитено от силните северни ветрове - отлично място за яхтите на милионерите. Кореспондентът на "Гардиън" изброява 11. Между тях е и "Малтийският сокол" - притежание на инвеститор от Силициевата долина. Яхтата с шест каюти може да бъде наета само за 480 хил. евро на седмица. На нея вече са плавали съоснователят на "Гугъл" - Лари Пейдж, както и актьорите Том Ханкс и Хю Джакман.

Естествено курортът притежава и хеликоптерна площадка, а ако не разполагате с такъв, то може да си наемете. Полет от Атина до Намос излиза едва 3500 евро. След като виждат колко пари харчат гостите им за скъпи храни и напитки, собствениците решават да задоволят и манията им за пазаруване. Парче земеделска земя зад хотелската част е превърнато в квартал с над 20 луксозни бутика. Топ с марката "Диор" и надпис "Обожавам Миконос"  тук може да бъде купен за 1200 евро. Художник, който крие самоличността си като покрива лицето си с маска, предлага творбите си за 200 хил. евро местната галерия. Сюжетите включват Чичо Скрудж, гигантски кредитни карти, знака на долара и т.н.

 

Разгледайте портфолиото ни с имоти в Гърция ТУК.