60 години история в архитектурата на къщите Барби1

60 години история в архитектурата на къщите Барби

Барби дебютира през 1959 г., и оттогава, преобразявайки индустрията на играчките, куклата на Mattel стана икона на поп културата. Само 3 години по-късно е създадена първата къща за кукли Барби - Barbie Dollhouse, представяща нейния ежедневен живот в дома. През последните 60 години, къщите на Барби - Barbie Dreamhouses, се променят и развиват, като всяка следваща версия приема архитектурните и дизайнерски тенденции на епохите, в които са произведени. Всъщност, всяка къща за кукли е артефакт от уникалната смесица от история, политика, поп култура, тенденции и дизайнерски стилове, които определят архитектурата такава, каквато я познаваме.

Къща тип ранчо

Модернизмът от средата на XX век и къщите в стил ранчо са характерни за началото на 60-те години в САЩ. Известните имена в архитектурата като Франк Лойд Райт и Лудвиг Мис ван дер Рое са влиятелни фигури от онова време, които са пионери в този естетичен дизайн. Модернизмът, популярен в периода след Втората световна война, се характеризира с акцента върху простотата, функционалността и интегрирането на вътрешните и външните пространства. За архитектурата в стил ранчо са характерни едноетажни жилища с отворени разпределения и непринуден стил на живот, целящи да осигурят условия извън центъра на града и да доведат американците да живеят в предградията.

Къщата за кукли Барби от 1962 г. е Dreamhouse - първата къща на мечтите, проектирана според съответните архитектурни тенденции от времената, когато е било рядкост за американската жена да притежава собствен дом. Къщата е едноетажна, в стил ранчо с жълти стени от картон, изчистени линии и почти никакви орнаменти. Характерния за къщата плосък покрив напомня за архитектурния стил по онова време, наподобяващ прословутите къщи Case Study Homes.

Интересното е, че първата къща на Барби не разполага с кухня, акцентирайки върху образованието и самостоятелността на Барби. Това не е типично за първите къщички за кукли, които са имали за цел да учат младите момичета на домакински задължения от ранна възраст. Къщичката за кукли е ясен пример за пресечната точка между поп културата и съответния социален разказ на времето.

Къща тип "А-Frame"

В края на 70-те години на ХХ век повечето американци са били приобщени към живота в предградията. Разпространена става къщата тип "А-Frame", чийто покрив се простира до основите, с наклон навътре, създавайки емблематичната триъгълна форма. Всъщност тези къщи с А-образен покрив стават популярни заради асоциациите със ски ваканциите, като притежават едновременно уникална естетическа привлекателност и практичност.

Къщата на Барби Progressive Cabin от 1979 г. е отражението на този стил по онова време. Пластмасовата къща за кукли бе конструирана от три секции, които могат да се разглобяват, разполага с големи покривни прозорци, балкони и прозорци.

По това време, архитектурата и интериора на дома все още са под влияние на предходния стил от средата на XX век. Например, в къщата има мебел за сядане, наподобяваща дивана Togo на Michel Ducaroy за Ligne Roset, елегантни огледални масички за кафе и дубликат на стола Eames за Herman Miller.

Целият дом е пример за "модулност" и сглобяеми взаимозаменяеми компоненти. Къщата се отличава със земни цветове, които са били модерни по онова време. Интересно е, че цялата къща за кукли A-Frame ще бъде възпроизведена в розово Barbie Pink две години по-късно.

Викторианско имение McMansion

През 90-те години на ХХ век се появяват крайградските викториански къщи - желаното жилище за значителен брой американци през 80-те и 90-те години. Тази викторианска къща-мечта, новият дом на Барби, се отличава с богато украсени детайли, кули и декоративни лайсни. Освен това къщата има дорийски колони, напомнящи неокласическите стилове, и блясък на екстериора, представящ приоритета на "показността" в този период от време. Самият дом е двуетажен в колониален стил, целият в розово. Всъщност в края на 70-те години Барби и този специфичен нюанс на розовото стават взаимозаменяеми.

Фасадата на къщата-мечта смесва множество архитектурни стилове в едно, което е символ на 90-те години и ерата на McMansion в архитектурния стил. Някои прозорци са венециански - големи триделни прозорци, които са били ключов елемент в паладианската архитектура. Докато други прозорци непосредствено до тях са еркери, представители на архитектурата на Тюдорите - форма на средновековната архитектура в Англия и Уелс.

Като цяло това съчетание на различни архитектурни и дизайнерски стилове е основен елемент на 90-те години. В този тип дом се завръща и по-традиционната къща за кукли, с исторически влияния и витражи, известни от движението Art Noveau. И накрая, къщата се отличава с експлозия от флорални мотиви по всички стени и в декора на мебелите.

Кондо на инфлуенсъра

Тъй като хиперглобализацията става все по-разпространена, социалните медии оказват силно влияние върху настоящия архитектурен стил. Влиянието на социалните медии създаде тенденции на "достойни за Instagram" проекти, които се харесват на широката аудитория и привличат последователи на световноизвестни инфлуенсъри. За съвременните инфлуенсъри пространството, което обитават, трябва да резонира с техните лични марки и да съответства на ежедневните им дейности. 

Това е определящата характеристика на Къщата на мечтите на Барби през 2021 г.: ТикТок и Инстаграм за най-добрите инфлуенсъри в социалните медии. През 2021 г. виждаме завръщане към модерния плосък покрив, което е завръщането на неомодернизма. Действието в къщата явно се развива в Калифорния, като Барби изглежда като диджей, със стая за парти, караоке и диско топка. Нюансът на розовото в този тип къща на мечтите възхвалява това да си необвързана жена и да създаваш себестойност чрез социалните мрежи. С достатъчно пространство, за да посрещне приятелите си, тази къща на Барби е най-доброто жилище за група инфлуенсъри, които да се разхождат край басейна и да купонясват.

Дизайн, който е приобщаващ, с удобства за всякакъв тип хора, е друга определяща характеристика на калифорнийския кондо. Наред с асансьора за инвалидни колички, интегриран в къщата, Барби разполага и със собствена работна станция, което показва гъвкавостта на постковидния начин на живот, проявяващ се в дизайна на дома.

Като заключение, можем да кажем, че къщите на Барби, погледнати през призмата на архитектурата през различните исторически периоди, са нещо повече от играчки - те могат да се възприемат като артефакти, разказващи за културните и социалните истории на своето време. 

Статията е превод. Вижте оригинала на archdaily.com тук:

60 Years of Barbie Architecture: When Popular Culture Meets Design