Минимализмът в интериорния дизайн. Как да го постигнем?1

Минимализмът в интериорния дизайн. Как да го постигнем?

Минималистичният подход към дизайна в интериора се отличава с простота, елегантност и функционалност, които допринасят за спокойна и хармонична атмосфера в пространството.

Минималистичният интериорен дизайн се придържа към идеологията "по-малкото е повече", при което в помещенията има само най-необходимото. Липсват сложни или излишни елементи и мебели и се акцентира върху функционалността и изчистените линии. Целта е да се създадат пространства, които „дишат“ - просторни, ненатоварени, с изобилие от естествена светлина. Усещането, което се предава от подобни помещения е по-скоро на топлина и уют, а не на празнота.



Емблематични примери за минималистичен дизайн в интериора е японският и скандинавски стил, които допринасят с уникални елементи за минималистичната естетика.  

Скандинавският минимализъм, произхождащ от скандинавските страни, се характеризира с акцент върху светлината, мебели с прости форми, цветови решения - бели, сиви и светли дървесни тонове. Използването на текстил, като например уютни завивки и естествени влакна, добавя топлина към иначе хладната естетика.

Японският минимализъм черпи вдъхновение от традиционната дзен философия, която подчертава значението на баланса и връзката с природата. Използват се естествени материали като дърво и камък, неутрални цветови палитри и интегриране на шоджи, които позволяват разсейване на естествената светлина. Мебелите в японския минималистичен интериор са ниски, което създава усещане за заземеност и спокойствие.


Как да постигнете минималистичен интериорен дизайн в дома си?

1. Разчистете пространството, премахнете ненужните предмети и запазете само това, което е от съществено значение.

2. Изберете неутрална цветова гама за стените, мебелите и декорацията - бяло, сиво и приглушени земни тонове, които позволяват на ключовите елементи на дизайна да изпъкнат.

3. Изберете функционални мебели с изчистен дизайн и липса на ненужни орнаменти.

4. Използвайте естествени материали, като дърво, камък и метал.

5. Нека има достатъчно естествена светлина - големите прозорци, стратегически разположените огледала и прозрачните завеси допринасят за ефирна атмосфера.

Примери на интериори в минималистичен стил
от предложенията на BARNES Bulgaria:

Еко къща на 3 етажа за продажба, в подножието на Витоша

Просторна 3-етажна къща за продажба

Тристаен апартамент под наем

Тристаен апартамент под наем

Къща под наем в кв. "Драгалевци", София