Perfume Echoes - когато ароматът ни пасва като ръкавица1

Perfume Echoes - когато ароматът ни пасва като ръкавица

Даниела Хириарт от години живее и работи в Париж в областта на парфюмената индустрия. След 10 години професионален опит в международни компании като Етро и Есте Лаудер си дава сметка, че изборът на парфюм може да бъде наистина сложно и трудно приключение. Затова създава собствен метод за лична, интимна и дълбоко свързана с емоциите парфюмена консултация, която практикува в Париж. Създава и Perfume Echoes - платформа за безплатна консултация и продажба на висок клас френски парфюми.

- Здравей, Даниела! Парфюмите са твоята мисия вече повече от 10 години. Какво можеш да разбереш за един човек само от избора му на парфюм, преди дори да си поговорила с него?

Здравейте, благодаря много за интереса към проекта Perfume Echoes, който съчетава в себе си безплатна онлайн консултация и продажба на френски аромати.

Изборът на парфюм е показателeн като цяло за парфюмно-емоционалната памет на всеки и за контекста, в който е отраснал. От друга страна, той много говори и за характера, темперамента и стила ни.

Под контекст имам предвид къде, с какви аромати е бил в досег по време на детството си, в по-младежка възраст ... Като това могат да бъдат естествени аромати на цветя от градината на баба, природата, любими сладкиши или пък парфюмите на любимите хора. Много често децата са силно повлияни от парфюмите на родителите си.

Обонянието е свързано със зоната в мозъка, отговаряща за емоциите и дългосрочната памет. За това ароматите, които свързваме със силна емоция се запечатват в съзнанието ни и всеки път, когато ги вдишваме, дори години по-късно, те предизвикват силна емоционална реакция.

На всеки от нас се е случвало да изпита силна емоция при вдишването на определен, често забравен аромат, който ни напомня на нещо конкретно съществуващо или случило се отдавна.

А относно характера, изборът е различен в зависимост от това дали сте по-открит и общителен човек или по-дискретен и срамежлив. Първите избират силни, шлейфови аромати, а вторите по-леки, цитрусови, цветни... От голямо значение е и стилът на обличане, той много говори за избора на парфюм. Мога наистина да говоря още дълго... 

- Какви грешки допускат хората най-често, когато избират парфюм за себе си? Предпочитат популярен аромат на голям бранд пред нещо нишово, което би им подхождало повече, например?

Според мен най-голямата грешка е да се насочим към аромат, който не ни е присърце, но да си го купим защото се харесва на някой друг (партньор, приятелки и т.н.)

Следваща грешка по значимост е изборът на парфюм заради име на бранд. Това не е най-добрият избор, тъй като така си купуваме основно бутилка с престижно лого, а ароматът често е комерсиален и нищо особено като цяло, а и много хора носят същия парфюм..

Това беше основната ми мотивация, за да създам Perfume Echoes, с подбора на марките да "демократизирам", да направя достъпни нишовите аромати за по-голям брой хора. Тъй като всички знаем, че те са като цяло по-неизвестни за хората, а и сравнително скъпи.

- Вярваш ли, че за всеки човек има един единствен най-подходящ аромат, който, когато открие, да превърне в своя запазена марка или мислиш, че е по-правилно да експериментираме често и да избираме парфюм спрямо сезона, настроението, повода?

Това че съществува един единствен аромат, който би ни подхождал се счита вече за "old school" виждане в парфюмните среди. В днешно време се говори за "парфюмен гардероб", тоест да носим различни парфюми в различните моменти от деня, настроения и сезони.

Както не бихме се облякли с едни и същи дрехи на разходка в планината и на официално събитие, така и парфюмът трябва да е различен и в синхрон с контекста, в който се намираме. И това не е заради каприз или префърцуненост, установено е че различните аромати действат подсъзнателно на настроението и нагласата ни и могат да ни повлияят позитивно, ако са правилно подбрани и обратното. А и като цяло обикновно ни се носят различни парфюми, когато е лято, когато сме във ваканция, когато сме на работа..., когато сме щастливи...

Например когато не сме в настроение парфюм с цитруси и портокалов цвят може да го подобри и т.н. и т.н.

Говоря много за това в социалните мрежи (фейсбук и инстаграм), а и в онлайн магазина ми за всеки парфюм е указан и емоционалния му заряд.

- Кои са съставките, които са твои лични фаворити и защо точно те?

Аз лично много харесвам леките цветни аромати, с грейпфут, личи и дървесни нотки като сандалово дърво и ветивер. Харесвам розата, защото се е запечатала в съзнанието ми от детството ми в България, когато много продукти бяха ароматизирани с роза..., може би и от носталгия по родното място я нося в парфюмите си.

Но точно когато си мислим, че знаем всичко за себе си и за парфюмните си вкусове, се влюбваме в аромат, който е тотално различен от това, което харесваме. Малко като с мъжете :) И така аз се влюбих наскоро в аромат с цитруси, портокалов цвят, тонка и канела...

- Какво е най-важно да разбереш за един човек преди да го консултираш в избора му на парфюм?

Най-важното е да разбера какъв е темпераментът му, дали е екстравертен или по-затворен човек, стилът му, а след това и любимите нотки.

- Понякога жените предпочитат да носят мъжки аромати. Какво мислиш за тази тенденция?

Ароматът няма пол. В арабските страни мъжете се парфюмират с роза и портокалов цвят... Разделението на мъжки и женски парфюми е изкуствено наложено, в светът на нишовите парфюми няма такова, всички парфюми са унисекс. Но знам, че хората имат нужда от това разделяне по пол, затова след стотното запитване към мен, кои от парфюмите в онлайн магазина ми са мъжки и женски ги разделих.

- Как избираш парфюм за подарък на близък човек? Случвало ли се е да сбъркаш при избора? 

Сложно и рисково начинание! За да се сведе до минимум рискът - допитваш се до специалист, аз лично мога да ориентирам доста точно клиента за подарък. Всеки парфюм върви с безплатна мостра, друг вариант е да се закупи парфюм + правилно подбран комплект с мостри (с аромати, които са близки до вкуса на човека). Така ако не се хареса подарения парфюм, може да се замени с някой друг от мострите.

- А на какво според теб ухае един елегантен дом, обитаван от хора, които имат отношение към качествените парфюми?

Този дом ухае на истински, естествени материали – дърво, кожа, лен... и на дискретен, но изтънчен аромат, идващ от home fragrance. Ароматът е сложен, амбров или с нотки на кожа или ветивер.

Вижте селекцията аромати на Perfume Echoes!