Тенденции в интериорния дизайн през 20241

Тенденции в интериорния дизайн през 2024

Интересни тенденции в интериорния дизайн през 2024 г. отбелязва списанието за архитектура и интериор Architectural Digest.

Peach Fuzz

Peach Fuzz - цветът на 2024 г., обявен от Pantone Color Institute, е доминиращият нюанс в прогнозите за цветовите тенденции в дома за тази година.

Peach Fuzz е нюанс между розовото и оранжевото, описан като „нежен, топъл и уютен“ оттенък, който отразява „нуждата от малко тишина, мир и известна почивка“.

„Избрахме цвят, излъчващ топлина и модерна елегантност“, казва Leatrice Eiseman, изпълнителен директор на Pantone Color Institute.
Снимка: BARNES Bulgaria - апартамент в кв. "Драгалевци", София

Peach Fuzz – този прасковен оттенък е по-свежата алтернатива на традиционните пастелни цветове. Той може лесно да се съчетае с неутрални и натурални цветове и е подходящ за стени, текстил, стъкло, продукти за баня и спалня. Може да се използва и в съчетание със зелено, тюркоазено, лилаво и синьо за настен контраст.

Метал

Хром, стомана и алуминий – връщаме се към тези основни елементи в домашния интериор през 2024 г. Pinterest предвижда “Hot Metals” board – подборка на продукти и интериори с използване на тези елементи, които придават сюрреалистична естетика.

Снимка: Pinterest - маса с елемент от неръждаема стомана на българския дизайнер Радо Киров

Смята се, че този избор е естествена последица от претоварването със земни тонове – кафяво, бежево и оттенъците на „медитативното“ сиво от 2020 г. насам. Металните покрития в интериора не се разглеждат като индустриални, а по-скоро като отразяващи, засилващи вибрациите, които стаята вече излъчва. В допълнение може да се избира дали металната повърхност да е блестяща или матирана, придаваща полиран и изтънчен вид.

Нюансите на скъпоценните камъни


Снимка: BARNES Bulgaria - апартамент с дизайнерско обзавеждане


Снимка: BARNES Bulgaria - Къща в Банкя 

Доминиращите неутрални цветове в пространствата на домовете, почват да се допълват с акценти или основни елементи на цветовете на скъпоценните камъни. Наситените нюанси на тези цветове привнасят дълбочина и загадъчност в интериора.

Романтизъм и флорални мотиви

Текстилни изделия с флорални мотиви, елементи в интериора в розово и червено, използване на дантела и панделки, украсяване на помещенията с цветя – живи или изкуствени – всичко това, използвано умерено и с вкус, ще носи провокативно настроение и усещане за наслада от простите удоволствия в живота.
Снимка: BARNES Bulgaria - Тристаен апартамент в центъра на София

Романтичните елементи в интериора, не се свеждат само до цветята - отбелязва Dayna Isom Johnson, вътрешен експерт по тенденциите в Etsy. Тенденцията при купувачите в Etsy е да се насочват към стоки в “сочни” тонове - от спално бельо и възглавници до свещници, за да добавят романтика и уют в домовете си.

Статията е написана на базата на информацията от Architectural Digest: 5 Interior Design Trends That Will Define 2024