"Тихият лукс" - тенденцията в дизайна за 20231

"Тихият лукс" - тенденцията в дизайна за 2023

Интериорните дизайнери обясняват защо всички в сферите - от модата до интериора на дома - са обсебени от тенденцията за тих лукс (Quiet luxury).

“Парите говорят, богатството шепне.” Този афоризъм вече може да се счита за манифест на естетиката на тихия лукс. Независимо дали този тренд започна да се изгражда след излизането на сериала "Наследници" (Succession), или се разрасна от ревютата на Loro Piana, Bottega Veneta и Gabriela Hearst, шумът около тихия лукс става все по-голям. Макар че концепцията за тих лукс не може да бъде категоризирана като тенденция в дизайна (желанието да се наслаждаваме на най-хубавите неща в живота, без да се виждат лога, съществува от векове), всички говорят само за нея. Но какво означава това за дома? И всъщност как може да бъде постигнато?

Shea McGee от Studio McGee обяснява: “Тихият лукс е свързан с фини и висококачествени материали, като се оставя качеството да бъде определящият елемент, а не определен стил или естетика.”

Kate Marker от Kate Marker Interiors и Kate Marker Home се съгласява: “Става дума за ценността на инвестирането във висококачествени материали, които ще имат дългосрочна стойност и ще се противопоставят на тенденциите - те са автентични и семпли.”

Този летен сезон тихият лукс се нареди тихомълком до по-шумните трендове като “Barbiecore” и “coastal grandmother”, като успешно завзе мястото, приветствайки естетиката, постоянно поддържана през десетилетията. Стремежът е да се върнем към времето, когато качеството бе приоритет пред мимолетните тенденции, които идват и си отиват.

Както казва дизайнерът на House Beautiful's Next Wave, DuVäl Reynolds: “Тихият лукс се отнася до по-задълбочен поглед към нашето възприятие на вещите, което означава, че личният ни интерес надделява над общественото одобрение”.


Основните характеристики на тихия лукс

Както обяснява McGee, тихият лукс в дизайна на дома се фокусира върху превъзходни материали, които могат да бъдат използвани многопластово или в комбинация с дръзки цветове. Идеята е, че тези материали - дърво, коприна, кадифе - притежават непреходно качество, което ще запази красотата си през времето и модните тенденции.

“Фокусирайте се върху създаването на уютен дом, вместо на очевиден разкош.”

Тихият лукс се крие в детайлите. "Подобно на модния стил на Carolyn Bessette-Kennedy, тихият лукс представлява минималистична цветова палитра от богат избор на платове и естествени материали, които разкриват своята красота във философията на минимализма - „по-малкото е повече“, обяснява Marker.

Всяко помещение, в което е наблегнато на тихия лукс, има изразено присъствие на всеки предмет, като той играе своята роля без да отклонява вниманието. Според архитектурно-интериорната компания Purple Cherry, тихият лукс се фокусира върху текстури, малко принтове, класическо осветление и естествени материали.

"Идеята е да се създаде хармонично съчетание на материи и цветове без никаква демонстративност", казва Cathy Purple Cherry.

Как се проявява тихият лукс в дизайна на дома 


Снимка: Designed by Ginger Curtis of Urbanology Designs. MATTI GRESHAM

"Не всяка стая изисква да има акцент. Не всяко пространство трябва да е “актуално” или “в крак с модата”, обяснява DuVäl. С други думи, тихият лукс е тук, за да каже, че можете да разкажете историята на дома си, без да прекалявате с цветовете или да добавяте одеяло Hermès във всеки ъгъл на пространството.

Иронично, тихият лукс говори преди вас; той прави скритото послание видимо, като ви подканва да се вгледате по-внимателно. Декорът в дома ви трябва да бъде нещо повече от красив и функционален - колкото по-личен е той, толкова по-добре. А ако решите да включите нещо привличащо вниманието или модерно, тихият лукс на обстановката създава илюзията, че бързият дизайн ще се запази във вашето пространство. Подобно на високопарното комбиниране на елегантна черна рокля с ярък шал или забавни изкуствени бижута.

"Помислете за по-сдържано изразяване на лукса в дома си, вместо да се набивате на очи".

За да постигнете подобен резултат, DuVäl препоръчва: “Клиентите могат да се фокусират повече върху качеството и изработката на мебели и декора, вместо да се ориентират спрямо цената и лесната достъпност.”ROBERT PETERSON

Снимка: Duväl’s project at the 2022 House Beautiful Whole Home. ROBERT PETERSON

Тихият лукс и минимализмът едно и също нещо ли са?

Краткият отговор е „Не“. "Той е непретенциозен, но много добре обмислен, за да създаде нещо наистина специално, а не минимален дизайн, който е по-скоро пестелив. Тихият лукс съдържа всички компоненти на един многопластов и добре планиран дом, без да е натруфен или претрупан", казва Brittany Hakimfar от Far Studio.

На границата между минимализма и максимализма, тихият лукс доказва, че простотата изисква истински умения. Балансът и сдържаността са от ключово значение. „Намаляването и редактирането може да бъде една от най-трудните части на дизайна; за да се прецизира изборът и да се съсредоточиш върху тънкостите, се изисква също толкова работа, колкото и за да се постигне максимален ефект", обяснява McGee.

Интериорният дизайнер Kate Lester се съгласява: „Тихият лукс е по-скоро свързан с мисловния процес, който стои зад избора на всеки елемент. Става въпрос за това кой е направил елементите, как и къде са направени.“


Снимка: Designed by Jaokim Johansson. 

Как да внедрите тихия лукс във вашия дом?

Ако си мислите: “Тази тенденция е много хубава, но ако сте милионер”, бъдете сигурни, че тихият лукс по-скоро се отнася до произход, отколкото до цена.

Ако искате да добавите нотка на тих лукс в дома си, ето няколко идеи, които може да изпробвате:

• Вместо да купувате вещи, които вече имат всичките ви приятели, изберете персонализирани и ръчно изработени такива. Може да се справите и с ограничен бюджет, като не подценявайте пазарите и магазините за антикварни вещи.

• Инвестирайте във висококачествени материали като коприна, велур, естествена кожа и дърво. Тези материали не само изглеждат луксозно и са приятни на допир, но също така са дълготрайни.

• Заложете на старото, а не на дръзкото. Разгледайте винтидж вещите, като се насладите на процеса на търсенето на “съкровище“, което можете да запазите в дома си за цял живот.

• Инвестирайте в изкуство, което обичате. Не е задължително да е скъпо, просто нещо, което искате да гледате десетилетия наред. Ключови са уникалните и поръчкови предмети - и такива, които разказват история или предизвикват разговор.

• Изберете спокойна цветова палитра, нежни цветове, които създават усещане за релаксация и хармония. Това може да бъдат приглушени нюанси на сиво, бежово, меки пастелни тонове и естествени нюанси.

• Обърнете внимание на детайлите във вашия дом, като качеството на изпълнението, текстурите и формите. Включете уникални декоративни елементи и аксесоари.

• Използвайте осветление, което подчертава атмосферата на тихия лукс, например източници с мека светлина като димируеми лампи, могат да добавят уют и елегантност в пространството.

Снимка: Designed by Brittany Hakimfar and styled by Kristi Hunter (stylist). BRIAN WETZEL

• Отделете зони в дома си, които са предназначени за отдих и релаксация. Създайте комфортни кътове с меки мебели, пухкави килими и приятни на допир текстилни материи, където можете да се отпуснете и да се насладите на моментите на спокойствие.

Тихият лукс в дизайна на дома е за тези, които ценят качество, естественост и непринудена елегантност. Той създава атмосфера на спокойствие и изисканост, като в същото време позволява на личността и стила ви да превъзхождат временните тенденции.

Статията в оригинал на английски: Quiet Luxury is the Understated Design Trend of the Year