Недвижимите имоти като реален актив за запазване на стойността на личните финанси1

Недвижимите имоти като реален актив за запазване на стойността на личните финанси

Невена Стоянова, управляващ директор на BARNES Bulgaria, взе участие в панел "Лични финанси" на тазгодишното издание на икономическия форум Шумът на парите. Прочетете в статията какво разказа тя за недвижимите имоти като реален актив за запазване на стойността на личните финанси по време на високи нива на инфлация.

Модератор на дискусията бе финансистът Стойне Василев, а мнение по темата дадоха още Питър Симчак (главен инвестиционен директор, Amundi Czech Republic Asset Management) и Никола Янков (управляващ партньор и председател на Съвета на директорите, Експат Капитал).

Стоянова насочи вниамнието на зрителите към инвестициите в имоти като алтернатива в ситуация на повишаваща се инфлация и коментира завишеното търсене на по-просторни домове.

Панелист: Имотите бяха една от интересните теми през последната и тази година. Моля разкажете какви са перспективите и какво се случи на пазара, дали хората имат възможност да инвестират в различните проекти, които се предлагат на пазара?

Невена Стоянова: Имотите винаги са били много интересни, те не станаха такива сега по време на пандемията, но определено интересът към тях се повиши. Причините за това са много. Една от тях е промяната в нагласите за начина на живот. Вече всички прекарваме много повече време в самите си домове, докато преди прекарвахме голямата част от него в офиси, в учебни заведения, на улицата в социална среда. Сега определено живеем повече време вкъщи и съответно домовете ни изпълняват допълнителни функции. Те са образователно място, офис, място за спорт и това доведе до една трайна тенденция. Търсят се много по-големи площи и повече комфорт на обитаване.

Другата причина имотите да са станали така привлекателни е инфлацията, която в момента е на едно много високо ниво. Всички знаем какво се случва в Америка. До края на годината и в България се очакват рекордни инфлационни нива, така че традиционно българинът се насочва към познатото убежище за своите пари, а именно имотите.

Панелист: Ако трябва да включим не само пазарен имот, а луксозните имоти като цяло, то разполагате ли статистика каква част от тях са за предпазване от инфлация и каква за текущи нужди?

Невена Стоянова: След пандемията стана много интересна необходимостта от покупка на имоти с цел съхраняване на парите, а не само с цел за лично ползване. Ако преди те бяха 30 % от нашите покупки, сега вече говорим за процент, който се е доближил до 50. Съотношението е 50% за лично ползване и 50 % с цел съхранение на парите.

Панелист: Как можем ние конкретно да инвестираме? Бихте ли да ни разкали за ваши проекти в луксозния клас, които присъстват във портфолиото ви. Как се развиват и какъв е интереса към тях? Моля споделете и за ваканционните имоти.

Невена Стоянова: При луксозните имоти по принцип не наблюдаваме голяма волатилност. А тези във високия сегмент след пандемията живеят в един паралелен свят на недвижимите имоти. Започнаха да се изкупуват буквално най-скъпите и луксозни на пазара точно с цел инвестиция. Именно поради промяната на нагласите в начина на живот, в момента се наемат имоти дългосрочно, което пък от своя страна го прави интересен за притежаване от инвестиционна гледна точка.

Ние имаме няколко бранда, но тези, които представляват най-скъпите имоти са BARNES Bulgaria и LUXIMMO. Именно те са брандовете, които се радват на най-голям интерес. Наистина в момента колкото по-голямо, просторно и доближаващо се до райската представа за начин на живот е едно жилище, толкова по-добра доходност носи то. И това са имоти, които издържат всякакви промени в пазарите и носят гарантира сигурност. За тях винаги има купувачи и в трудни времена и ниски пазари. Това е нещо, което ние наблюдавахме като промяна в тенденциите в последната една година.

Панелист: Т.е старата приказка, че по време на промени и кризи луксозните имоти и стоки са най-търсените и хората намират убежище независимо от целите.

Невена Стоянова: Определено са най-търсените, защото те доказаха във времето, че издържат всякакви сътресения на пазара, всякакви възходи и падения.

Панелист: Може ли да ни разкажете за новите проекти, които в момента се строят или тепърва започват.

Невена Стоянова: В луксозния сегмент хубавите проекти наистина са лимитирани. Малко са инвеститорите, които скачат на тази летва да строят скъпо-качествено и на парцели, които струват много пари. В момента това са два типа проекти.

Единият е BARNES Paradise Home, който е в самия град и представлява комплекс, които има басейн и собствен СПА център. Той е много търсен от купувачите в луксозния сегмент, защото именно там се образува една общност от хора, които живеят хем в самия град, хем по някакъв начин са защитени от него и могат да функционират спокойно и в самия комплекс.

Другия комплекс, който ни е изключително търсен и е от три седмици на пазара, е La Ville. Той се намира в Панчарево в близост до англо-американското училище. Там говорим за разкошни къщи с големи собствени дворове и гъста борова гора, която е прилежаща към самия комплекс. Потребителите на луксозните имоти търсят нещо, което да ги доближи до природата. Дали това ще е BARNES Paradise Home, в който има разкошна вътрешна градина, която е в града или ще излезем малко в периферията на града, където ще имаме собствен частен двор и голяма борова гора. Това са двата типа имоти, които се търсят и едновременно с това защитават активите на нашите клиенти.