Невена Стоянова пред Bloombergtv.bg: Типичната покупка на имот от българи в Гърция е за над 300 000 евро1

Невена Стоянова пред Bloombergtv.bg: Типичната покупка на имот от българи в Гърция е за над 300 000 евроИзточник: Bloombergtv.bg

Преди години цените на имотите в Гърция са били съпоставими с нашите, докато сега това е невъзможно. Няма никакъв шанс цените да вървят надолу. Политиката на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис e гъвкава и отворена за инвестиции от чужденци. От началото на годината до сега имат над 4% ръст. Това сподели Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo Finest Estates и Barnes Bulgaria в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

От думите на госта стана ясно, че основна причина за покупката на имот за дългосрочно пребиваване в Гърция и Европейския съюз са данъчните облекчения. Пенсионерите от Германия плащат 20% данък, а при наличие на имот в Гърция той е 7%. Това е около 13% разлика. Именно това привлича външни капитали.

Относно строителството - плажната ивица има квоти и лимитирани парцели. Към момента в много райони те са почти изчерпани и няма продукция, която да бъде търгувана. По думите на Невена Стоянова, най-евтиният апартамент на първа линия излиза около 1000 евро на кв. метър.

Връщайки се към България, от началото на годината до сега има ръст в цените. Той се наблюдава при ваканционните имоти с една спалня, на места като Банско. През отминалата година цената там е била 18-20 000 хил. евро., като в момента достига почти 40 000 хил. евро.

“Вече голямо предлагане няма, то почти се изчерпа. Нямаше ново строителство последните години и това, което се беше застояло на пазара, доведе до свръхпредлагане и свръхзастрояване”.

По нейните думи почти всичко е изкупено и са останали много малко подобни жилища или комплекси. Причината да е така е, че някои от тях нямат добро управление или пък имат проблеми. Повечето имоти се купуват не само за живеене, но и даване под наем, затова когато няма никаква сигурност не се препоръчва инвестиция в тях.

"За да бъде инвестицията устойчива и сигурна, трябва да има добро управление и затова се плаща 6, 8, 10 евро на кв. м. за поддръжка. Именно тя прави инвестицията добра, а не рискова".

Според Невена Стоянова Южното Черноморие е добра инвестиция, докато Северното не е толкова масова, заради по-трудния достъп. Пуснатите самолетни билети са на изключително ниски цени това лято, като са отворили достъпа на туристи към севера. Когато бъде изградена магистралата до северното Черноморие, това съвсем би улеснило пътя до там и би генерирало допълнителни доходи на собствениците на имоти.

“Има възвръщаемост, каквато не сме виждали. Няма никакъв шанс (... за момента ...) да се намери в Лозенец от ниския или луксозния сегмент свободна инвестиция. Южното Черноморие с лесния си достъп е по-атрактивно. Докато на север цените на имотите държат все високи нива. Хората са склонни да плащат за нощувки и за имоти повече пари, защото не е толкова масово”.

Дали Гърция или България е правилното място за инвестиции от гледна точка на възвръщаемост зависи единствено от възможностите на клиента, смята Невена Стоянова.

Вила на втория ръкав в Халкидики, в която нощувката в пика си на сезона е 7 000 евро, няма свободни места през юли и август. Тази инвестиция струва 15 милиона евро и поради тази си възръщаемост, която може да генерира, ще бъде продадена в един момент, обясни гостът. За сравнение във вила на себестойност 1 млн. нощувката е 900 евро в сезона. Цената на поддръжка може да стигне от 5 до 20 евро на кв. м.

"Обичайната сделка на българина в Гърция е на цена над 300 хил. евро. Преди пандемията е била 150-300 хил. евро, но пазарът вече е изчерпан откъм такъв тип имоти".

В София луксозният сегмент е в своя епогей, заяви гостът. Пандемията е накарала значително имотите да нарастват като квадратура. Инвестициите с малка квадратура илизат от луксозния сектор. В луксозния сегмент цените започват от 1 500 евро на кв. м за апртамент, който не е мебелиран и е в процес на строителство. Те могат да стигнат и до 3 000 евро.

"По цена на райони - "Лозенец", "Изгрев", "Изток", "Докторски паметник", 2500 евро на кв. м е стандартната цена на тези имоти. Към периферията около "Лозенец" също се наблюдава търсене. Има търсене към имоти, намиращите се на бул. “Черни връх”, бул. “България”, кв. "Хладилника", а цената варира над 1 500 евро на кв.м".

Вижте всички предложения от Гърция от портфолиото на Barnes Bulgaria тук!