Невена Стоянова: Луксозните жилища - локация, комфорт, art de vivre и много повече1

Невена Стоянова: Луксозните жилища - локация, комфорт, art de vivre и много повече

Списание "Градът"

Г-жо Стоянова, разкажете ни повече за високия сегмент на пазара на луксозни къщи и затворени комплекси, в който работи "Barnes България"?
"Barnes България" предлага персонализирано обслужване в областта на продажбите и наемите на елитни имоти — престижни апартаменти и пентхауси в столиците и големите градове, елегантни градски къщи и частни резиденции, луксозни вили в световни морски и планински дестинации, ексклузивни имения в световноизвестни курорти, аристократични замъци и много други имоти в премиум сегмента на пазара. Светът е безграничен за клиентите с добри финансови възможности, търсещи къщи, апартаменти, вили край морето и домове в провинцията. Нашата задача е да ги подкрепим в цялостния процес, предлагайки им услуга, която надхвърля обикновения ''лов на имот''. Високият сегмент на пазара на имоти в последните години е в своя абсолютен разцвет, но той изисква много повече от отлични познания както за пазара и тенденциите, така и за потребностите на най-взискателните клиенти.

Какво е характерно за луксозните затворени комплекси като специфичен продукт в сравнение с луксозните къщи и с по-масовия сегмент на затворените комплекси?
На първо място, луксозните затворени комплекси имат едно основно предимство като продукт в сравнение със самостоятелните къщи и с по-масовия сегмент на затворени комплекси – те предоставят възможността да имаш най-качествената, но и споделена от финансова и организационна гледна точка такса поддръжка.

Във високия сегмент наличието на отлично обгрижване на заобикалящата среда и инфраструктура на територията, на която е самият имот, е абсолютно задължително за запазване или покачване на стойността на актива, както и естествено за случването на един комфортен ежедневен живот.

На второ място, този тип имоти създават една добра вътрешна социална среда. Живееш в приятна общност на хора със сходна ценностна система, а най-малките членове на семейството контактуват и играят в един защитен, но не и изолиран микроклимат. Във времената на здравни и много вероятно предстоящи климатични локдауни става все по-необходимо да имаш възможността за пряк контакт с подходящ съсед.

На трето място, луксозните затворени комплекси предоставят редица допълнителни екстри, които доста рядко в България може да намерим в самостоятелен имот - басейни с големи размери, СПА и фитнес центрове, частни паркове и градини, консиерж.

Изискванията на клиентите се промениха драстично през последните години. Пространствата вече трябва да бъдат гъвкави и способни за трансформация спрямо промените в живота на едно домакинство. Нужни са все по-големи квадратури и това е логичното следствие на локдауните, тъй като домът се превърна и в офис, учебно заведение, зона за спорт и дори замести заведенията в социалната им функция на места за срещи с приятели и фамилии. Промени се и отношението към устойчивостта на имота и заобикалящата среда, като фокусът върху здравето отново размести нагласите. Сега всеки клиент във високия сегмент търси имот с чист въздух, изграден чрез максимално използване на естествени и безвредни материали. Зелените площи днес не изпълняват само естетически задачи, а играят ролята на пречиствателни станции към затворените комплекси. Така един от ексклузивните ни комплекси - “Глория Палас Резиденс”, се превърна в най-предпочитания от софистицирана публика, защото се намира на територия с благоприятни въздушни течения, предоставяйки постоянно изветряне и най-чистия замерен въздух в София. Той има и единствения за столицата ни СПА център с минерална вода и тенис кортове и така отговаря събирателно на търсенето за устойчив имот в затворен комплекс.

Какви са предпочитанията на клиентите по отношение на ключовите фактори - локация, планировка, функции и зони, стандарти и изисквания за комфорт на обитателите?
Новата най-търсена локация за къщи и затворени комплекси са зоните около частните училища. Съчетанието им с наличие на чиста околна среда повишава идеята за устойчивост на имота и съответно стойността на самия имот. Например комплексът Barnes Paradise Place в сърцето на града, непосредствено близо до Южния парк, между две от най-елитните и големи частни училища - ЧОУ ''Д-р Петър Берон'' и St. George School & Preschool, разполага практически със собствена екосистема чрез голям вътрешен парк, СПА център със закрит плувен басейн и фитнес зала, консиерж и редица други 5-звездни екстри и е един от най-продаваните във високия сегмент. При него има много интересни архитектурни решения – вътрешни общи градини, но и частни такива, изнесени на големи ''зелени'' покриви. "Дишащата" дървена дограма е от най-високия клас и предоставя ниска топлопроводимост, висока звукоизолация, висока топлоизолация, нисък коефициент на температурно разширение и пресъздава идеята за устойчивост на имота чрез използване на естествени материали. Всичко това е допълнено и от медни покриви, които знаете, че се използват лимитирано заради много по-високата си цена. Срокът на експлоатация на един такъв покрив е над 100 години, а патината с благороден зелен цвят, която се получава във времето, е всъщност защитен нетоксичен слой. Това са само част от елементите, на които вече обръща внимание клиентът с добър бюджет. Той търси комплекси с ясен ландшафтен проект и план за развитието му във времето, защото голяма част от зоните на обитаване са изнесени именно навън – и в частните, и в общите части на територията на имота. Изискванията за комфорт са насочени и към наличието на максимално повече естествена светлива във вътрешните пространства. Друг ексклузивен наш проект - Aria Park Townhouses, отговаря добре на тази необходимост и голяма част от външните му стени са именно стъклени витрини. Намира се и в екологично чистия район Панчарево и отново до елитнo частнo училищe – Англо-американското.

Как се промениха търсенията на клиентите по отношение на тези фактори?
Търсят се предимно естествени материали. В Barnes казваме, че домът е нашата трета кожа, а кожата е нашият най-голям орган и неговото здраве е в зависимост от материалите, от които е изграден. Важен е и екологичният отпечатък, който имотът оставя в големия град и в голямата картина. Колкото по-ефективен енергийно и оптимизиран е той, толкова по-желан е за информирания клиент, който вече е сериозно загрижен за бъдещето на общия дом Земя. Голяма част от днешните ни клиенти с големи възможности са от поколението Y, което е изключително чувствително на тема екология. За него е важно наличието на добра социална инфраструктура, близост до училища и болници, градски транспорт, който те използват над традиционно приетите ограничения във възприятията в България.

В какво се изразява ексклузивният подход на "Barnes България"?
"Barnes България" предоставя подход на много нива. Може да обединим всички в една дума – време. Ние предоставяме много повече от нашето време на всеки наш клиент. В портфолиото ни ще намерите най-добрите ексклузивни проекти в България. Почти във всеки от тях има ДНК-то на Barnes, защото ние сме консултирали инвеститора още на ниво идея, помогнали сме за селекцията на правилна локация, проектирали сме заедно, избирали сме материали и технологии, обсъждали сме финансирането на обекта и бъдещия му отпечатък върху градската среда. На всеки наш клиент предоставяме най-добрите световни професионални практики, но и нашето време и лично отношение. Като страстен привърженик на френския Art de vivre Barnes също така предоставя широка гама услуги извън купуването на дом или ваканционно жилище. Компанията предлага на своите клиенти консултантски услуги в сферата на изкуството и имотите за отглеждане на вино и чрез богатия си опит в областта им помага в придобиването на ловни имения и конни ферми, а също така се грижи да им помогне в избора на най-добрата ваканционна вила, яхта или сезонна хижа под наем.